Ökológiai kutatócsoport

Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának képzése

Hogyan segítsük a mesékkel a teremtett világgal való kapcsolódást?

A meseterápia és természetművészet együttes, egymást támogató alkalmazása új lehetőség az ökológiai nevelésben, hiszen bár két markánsan különböző terület, alapvető rendezési elve azonos. A mindenkori alkotó vagy mesehallgató az archaikus tudat segítségével ugyanoda, egy belső középpont felé tart. Célja egy olyan természet-tiszteletre alapozott szemlélet kialakítása, amelyben nem azért fontos a természet védelme, mert egy magát felsőbb rendű entitásnak gondoló lény hajlandó esetleg a környezetvédelemmel mint divatos témával foglalkozni, hanem azért, mert a természet részeként tekint magára.

Alkalmazott módszereink a meseterápia, a természetművészet és a kézművesség egyedi ötvözése – a mesÉLŐtermészet -, melyet 80% gyakorlatban tanítunk. A program nagyban segíti:

– A természettel való egység érzésének kialakítását.
– A környezeti nevelést, ökológiai tudatformálást.
– A perspektívaváltást. Környezetünk értéktelen dolgainak értékessé változtatását.
– Magunkat alkalmas látni arra, hogy minőségi változásokat érjünk el környezetünk formálásában..
– A körülöttünk lévő jó és rossz dolgokat szétválogatni, átértelmezni.
– Képessé válni a rendetlen összerendezésére.
– Felismerni azt, hogy emberként az élővilág szerves alkotó részei vagyunk.
– Felfedezni a környezetükben rejtőző hétköznapi kincseket.
– Kialakítani a természet tiszteletére alapozott szemléletet, amelyben belső igényként jelenik meg a környezettel való összekapcsoltság.
– A külső világ rendeződése által, lehetőséget teremteni a belső rendeződésre.
– Feltöltődést, regenerálódást.
– A jó gyakorlat kialakítását.

Kiknek ajánljuk a képzést?
Ajánljuk ezt a programot pedagógusoknak, meseterapeutáknak, mesepedagógusoknak és más gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, érdeklődő szülőknek, de a mesÉLŐtermészet új alternatívát nyújthat a környezeti, az ökológiai és a környezetvédelmi nevelésben is, ezért ajánljuk erdőpedagógiával, természetvédelemmel, ökológiával foglalkozó szakembereknek is.

Miért fontos a természethez kapcsolódnunk?
Évezredes tudás, hogy a testi-lelki egészség csak a természettel való összhangban, a természettel való kapcsolatot feltételezve jöhet létre. Mára viszont egyre csökken a gyerekek számára bebarangolható zöld terület aránya és a szülők szívesebben látják gyermekeiket a világháló előtt, mint a szabadban. Felnövekvő gyermekeink az iskolákban, természetfilmekből és ismeretterjesztő játékokból rengeteg virtuális és tudományos információt szereznek a természetről, de a természethez való egészséges kötődés sokszor mégsem valósul meg. A megszerzett tudásanyag – valós tapasztalatok hiányában – nem hozza közelebb egymáshoz gyermekeinket és a természetet.
Ma már jól körülírható, hogy a természetidegen életmód következtében fellépő hiánybetegség, a nature deficit disorder (Richard Louv) is okolható olyan, manapság már a gyerekeket is sújtó népbetegségekért, mint a hosszú távon cukorbetegségben, valamint szív- és érrendszeri problémákban kicsúcsosodó kóros elhízás, a krónikus stressz, a depresszió vagy az iskolai teljesítőképességet csökkentő figyelemzavar, a hiperaktivitás. Német ökológusok és pszichológusok “Bambi-szindrómáról” beszélnek, ami azt jelenti, hogy a gyerekek csupán a rajzfilmekből ismerik a természetet, valójában semmilyen saját tapasztalatuk nincs.
Nem csoda hát, hogy nem alakul ki a környezetért felelős életvitel sem.

Vezeti : Tátrai Vanda metamorphoses meseterapeuta és Balázs Péter természetművész, szobrász.
Időkeret : 20 óra, egy hétvége mely után haladó természetművészeti kurzusra és különböző (természeti helyszínekben rejlő kapcsolódási lehetőségeket mesékkel, alkotással feltáró) évszakos műhelyekre lehet jelentkezni.

Őszi dőpont:
mesÉLŐvilág – Természethez kapcsolás 2019. október 12-13. Noszvaj Panoráma hotel
Szállás és étkezés is megoldható itt igény esetén!

Minden csoportban fenntartunk egy ösztöndíjas helyet, amit a regisztrációs lap kitöltésekor megírt motivációs levéllel lehet elnyerni. A bejelentkezések után visszajelzünk, hogy elnyerted-e a FabulART ösztöndíjat. A FabulART ösztöndíjasok ingyen vehetnek részt a képzéseken!

Ehhez a speciális modulhoz elengedhetetlen a mesék ismerete, ezért amennyiben nem vagy meseterapeuta, mesepedagógus, akkor először valamelyik számodra megfelelő alapmodult végezd el! A Farkaskő művésztelep által indított alapmodulokat itt tudod megnézni: https://fabulart.webnode.hu/

Ára: 32 000Ft
Metamorphoses Meseterapeutáknak egyesületi tagsággal: 29 000Ft
Tartalmaz minden anyagköltséget. Szükség esetén a helyszínen szállást is megoldható!

További információk:

https://www.facebook.com/events/933292840347984/

Részletek: https://termeszetmesei.webnode.hu/

Jelentkezési lap: https://www.mesejaro.com/regisztracio/