Tájékoztatás és állásfoglalás

2019. évi CXI. törvény szövege jogi bizonytalanságot idézett elő, amely érinti a metamorphoses-meseterápiát alkalmazó szakemberek körét is.
A metamorphoses-meseterápia nem tartozik a pszichoterápiás eljárások körébe és nem dolgozik betegségkategóriákkal. A metamorphoses-meseterápia egy komplex, önmagában teljes világképpel képes válaszokat adni emberi kérdésekre, meseszövegek adta keretben dolgozik, ezeken keresztül értelmezi az adott helyzetet, és nyújt kapcsolódási pontokat a hozzá fordulókhoz. A metamorphoses meseterápia módszerét használják gyógyításban képzett pszichoterapeuták is és más szakterületeken képzett segítők is beszélgetésre vagy pedagógiai fejlesztésre saját kompetenciahatáraikon belül.
Jelenleg a rosszul és pontatlanul meghatározott fogalomhasználat következtében a metamorphoses meseterápiás módszer nem klinikusi, pszichoterapeutai használói a kuruzsló törvény hatálya alá eshetnek a jogértelmezés szerint. Támogatjuk és együttműködünk mindazokkal a segítő szakmai szervezetekkel, akiknek célja a törvény szövege által előidézett jogbizonytalanság megszüntetése. Támogatjuk a szakmai összefogást, hogy a fent említett jogszabályt módosítsák, hogy létrejöhessen egy szakmai konszenzus és állásfoglalás a segítői hivatás kompetencia határainak tisztázására.

Dr. Boldizsár Ildikó
a néprajztudomány kanditátusa
Metamorphoses Meseterápiás Egyesület elnöke

Sétáló mesék fotópályázat eredményhirdetés

Lezajlott egyesületünk első nyilvános pályázata, a Sétáló Mesék fotópályázat.

A fődíjat, a Farkaskő Egyesület által felajánlott két éjszakára szóló Mesés üdülést a noszvaji Kékablak Vendégházban, Meseút és Barlanglakás belépővel nyerte:
Darányiné Bakos Éva

A Pompás napok által felajánlott 10.000 forint értékű részvételi lehetőségét nyerte: Izsó Emese Zsófia.

Szintén a Pompás napok által felajánlott népmesefoglalkozásokat és tematikus mesegyűjteményeket tartalmazó módszertani kiadványokat pedig Papp Andrea nyerte.

Fotópályázatunkra gyerekek is küldtek be munkákat, szeretettel gratulálunk nekik! Az egyesület legújabb, Mesék a csodakertről című kiadványából egy – egy dedikált példányt nyertek:

Tandari Anna (12 éves) és Varga Amanda (12 éves)
Jáger Jázmin (11 éves)
Keresztyén Csanád (10 éves)
Bóta Bianka (11 éves)
Nagy Krisztián (4 .osztályos)

Gratulálunk a nyerteseknek!

Meseláng

December 21. a csillagászati tél kezdete, az év “legrövidebb” napja, amikor a sötétség jóval hosszabb, mint a világosság. Bár még előttünk vannak a fényes ünnepek, felkészülünk a hideg évszakra, amit elhoz nekünk a három hókristály köpönyeges öregember. A sötétségben és hidegben könnyebb észrevenni a melengető fényeket, amik máskor magától értetődően vannak mellettünk. Figyeljünk hát rájuk, a külső, belső forrásainkra és osszuk meg egymással!
Mesélésre hívunk titeket, ezúttal kis, meghitt eseményekre! Csatlakozzatok hozzánk és meséljetek szeretteiteknek, barátaitoknak, vagy bárkinek, akiről úgy gondoljátok, hogy örömet okoznátok neki!
Vigyük szerte a mese lángját december 21-én szombaton!
Csatlakozzatok hozzánk és felkerültök a fénytérképre! Az eseményen bármilyen élőszavas mesemondással részt lehet venni.
Jelentkezéseteket a metamorphoseshu@gmail.com e-mail címre várjuk!

Könyvbemutató

Október 25-én megjelenik Boldizsár Ildikó szerkesztésében egyesületünk tagjainak válogatása Mesék a csodakertről – az egyetlen Földért címmel.

A könyv megrendelhető a kiadó honlapján:

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egyeb/mesek-a-csodakertrol-az-egyetlen-foldert

Két könyvbemutató is lesz a könyv megjelenésével kapcsolatban:

2019.11.26, 18.00 óra, Cafe Zsivágó, A klímatudatos beszélgető kör keretében: 

https://www.facebook.com/events/475829566379390/

2019. december 9-én, 18.00 óra, Uránia Filmszínház. Ünnepélyes könyvbemutató, ahol Nyáry Krisztián fogja a könyvet bemutatni: 

https://www.facebook.com/events/2399332390190200/

Várunk mindenkit szeretettel!

Sétáló Mesék fotópályázat

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület fotópályázatot hirdet Sétáló Mesék címmel!

Keresd meg a kedvenc mesekönyved és vidd el sétálni! Fotózd le a legszebb helyeiden a városban, a reggeli kávéd mellett a teraszon, a parkban sétálva és az őszi erdőben túrázva, a szomszéd néni tornácán vagy éppen az adventi és karácsonyi fények tengerében!

✔A képeket szakértő zsűri bírálja el, a következő kategóriákban:
Kedvenc mesekönyvemmel a természetben.
Kedvenc mesekönyvem városi sétája.
Kedvenc mesekönyvem adventi kalandja.
Kedvenc mesekönyvem a karácsonyfa alatt.

✔ Nyeremények:

Dedikált példányok az egyesület legújabb, Mesék a csodakertről című kiadványából:

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php…

✔Fődíj:

Mesés üdülés! 2 éjszakára szóló ajándékutalvány a noszvaji Kékablak Vendégházba, 4 fő részére, Meseút és Barlanglakás belépővel! információk:

https://www.facebook.com/K%C3%A9kablak-Vend%C3%A9gh%C3%A1z-Noszvaj-208392445840659/

✔A pályázni lehet életkori vagy földrajzi megkötés nélkül, határon innen vagy túlról is.
✔ A nyerteseket emailben értesítjük és a legszebb képek felkerülnek a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Web illetve facebook oldalára.
✔A képek készülhetnek bármilyen fényképezésre alkalmas eszközzel, de jpg formátumú kép legyen és egy kép mérete minimum 1 mb ! Technikai megkötés nincs, bármilyen módosítás, vagy vágás megengedett.
✔Egy pályázó maximum 20 képet küldhet be, amelyek lehetnek egyedi fotók, vagy legfeljebb 6 képből álló sorozatok. Az alkotások legyenek eredeti tartalmak.
✔Beküldés: A pályázó által beadott összes fotó egyazon email mellékleteként szerepeljen. Az emailben szerepeljen a pályázó neve, életkora, címe, telefonszáma és néhány soros írás a beküldött kép vagy a képen szereplő mesekönyv történetéről.
Kíváncsiak vagyunk, hogy miért fontos neked ez a könyv!
✔A fényképek elküldésével a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója azokat korlátlanul felhasználhassa elektronikus felületein vagy nyomtatott kiadványaiban. A pályázó a nevezéssel elfogadja a pályázat feltételeit, hozzájárul beküldött szövege és adatai jelen pályázat céljainak megfelelő felhasználásához.
✔A pályázatot lebonyolító MeME ügyvivő bizottság tagjai és rokonai jelen pályázatban nem vehetnek részt!

Beküldési határidő 2019. december 31. éjfél.
Cím: metamorphoseshu@gmail.com

Mesékkel az egyetlen Földért: klímatudatos beszélgetőkör

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület és Mohácsi Nusi, a Shamo bags környezettudatos márka tervezője 5 alkalmas beszélgetőkört indít október 29-én, 18 órától.

A hamarosan megjelenő könyvünkhöz kapcsolódva mesélünk és beszélgetünk a természet és az ember viszonyáról, a mesékről, amelyek a teremtett világ iránti felelősségre szólítanak fel évszázadok óta.

Mesék az élethez

„A mesék élni tanítanak”-vallja Boldizsár Ildikó, akinek a Metamorphoses Meseterápiás Módszert köszönhetjük.
Szeptember 27. és 30. között a Gombolyító Terápiás Műhely és a Metemorphoses Meseterápiás Egyesület szervezésében a „Mesék az Élethez” program keretében több, mint 30 helyszínen zajlottak élőszavas mesemondások, alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozások, felnőtt mese-estek. Ölbeli mondókáktól sorsfordító, komoly mesékig, kicsik kacagásától, felnőttek homlokráncoló, mély elgondolkodásáig sokszínű elevenséggel érkeztek meg a mesék a ma emberéhez.
Nem csak a mesék elevenedtek meg, hanem a meseterapeuták közössége is megtelt élettel! Szervezés, kapcsolattartás, ötletelés, egymás támogatása, mind-mind egy egy szállá vált közös fonalunkban. Az a közösség pedig, amit mesék tartanak össze akkor is élő marad, ha tagjai földrajzilag nem egy helyen tartózkodnak.
Akik ellátogattak egy-egy helyszínre nem távoztak ajándék nélkül. Mesék költöztek a szívükbe, a gondolataikba, az életükbe. Mi pedig reméljük, egyre több mesekönyv lapul majd mindennapi útravalóul a modern tarisznyákban!

VÁLLALTUK – MEGCSINÁLTUK!

Meseterápiás Egyesületünk is csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért kezdeményezéshez, vállalva, hogy összegyűjtjük azokat a meséket a világ minden tájáról, amelyek a teremtett világ iránti felelősségre szólítanak fel évszázadok óta. Alig több, mint két hét telt el ígéretünk óta, és a könyv elkészült! Meseterapeutáink rengeteg mesét találtak a témával kapcsolatban, nem is fért bele mind a kötetbe, amelyről bővebb információ itt található:

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egyeb/mesek-a-csodakertrol-az-egyetlen-foldert

“Olyan meséket adunk közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük – összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle… De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség…”

Fogadjátok szeretettel! Köszönjük a Magvető Kiadónak az együttműködést!

Mesék az Élethez – Szeptember 30

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját.

Ehhez az ünnephez kapcsolódva, 2018.09.29.-án a Gombolyító Terápiás Műhely elindította a “Mesék az Élethez” programot.

Idei évtől a Gombolyító Terápiás Műhely kezdeményezésére a Metamorphoses Meseterápiás Egyesülettel országossá bővítjük a programot. Ezzel a konferencia és a Mesék éjszakája mellett a 3. rendszeres eseményünket indítjuk útnak.

Ha csatlakoznál résztvevőként, vagy végzett meseterapeutaként a szervezéshez, további információkat itt vagy a facebook oldalunkon találsz.

Reméljük, minél többen csatlakoztok a kezdeményezéshez, hogy méltóképpen ünnepelhessük népmeséinket!