Szirtes-Szabó Kata

gyógypedagógus, szociális munkás, Metamorphoses meseterapeuta, gyermekpszichodráma vezető, dinamikus szenzoros integrációs terapeuta

Tizenöt évig dolgoztam pedagógiai szakszolgálatnál szociális munkásként és gyógypedagógusként, majd 2014-től a Belvárosi Közösségi Térhez vezetett az utam. A mesék mindig fontos szerepet játszottak az életemben, így találtam rá először a gyermekpszichodrámára, mint eszközre, ahol a gyerekek saját világukat jeleníthetik meg, saját történeteiket élhetik át, majd hét éve a Metamorphoses meseterápiára, amellyel az emberiség közös történeteihez tudunk utat építeni számukra.

A Belvárosi Közösségi Tér kialakításakor kollégáimmal olyan szakmai programot építettünk fel, ahol a mese az elsődleges eszközünk a közösségépítésben. Hiszek abban, hogy a mese összekapcsolja az embereket, legyenek azok gyerekek vagy felnőttek, fiatalok vagy idősek, s még azok között is hidat teremt, akik nagyon különböző hátterű családokból érkeztek. Munkám során a mesének ezt a közösségteremtő erejét használom, különböző korcsoportoknak tartott mese foglalkozásaimon igyekszem megismertetni és megszerettetni minél több emberrel a meséket.

Ebben a tanévben heti rendszerességgel tartottam mesecsoportokat kisebb óvodásoknak szüleikkel, nagyobb óvodásoknak, iskolába készülő gyerekeknek, anyukáknak, családoknak, időseknek és felnőtteknek, valamint a meseterápiát dinamikus szenzoros integrációs terápiás munkámba is beépítettem. A mese része a mindennapjaimnak, a mesemondás pedig a szenvedélyem.

Vándorlásaink című workshopunkon a Belvárosi Közösségi Térben az elmúlt öt évben fokozatosan kialakult, egymásra épülő, és korcsoportokon átívelő, óvodásoknak szóló alkotó-fejlesztő mesecsoportjaink tapasztalatait szeretnénk bemutatni.

Intézményünkben az óvodás korosztálynak három különböző mesecsoportot alakítottunk ki (kis óvodás szülőkkel, 5-6 éves és iskola előtt álló), amelyek hasonló keretekkel, de különböző eszköztárral működnek, s amelyeket az egyes korcsoportokhoz hangoltunk. Workshopunkon mesélünk céljainkról, arról, melyik csoportunkon milyen mesékkel dolgozunk, és miért azokat választottunk, ízelítőt adunk a mesékhez kapcsolódó játékokból és mondókákból, ismertetjük az egyes csoportok felépítését, és az általunk használt rítusokat. Szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel tapasztalatainkat, nehézségeinket és megoldási kísérleteinket, mindazokat a kincseket, amelyeket az elmúlt években tarisznyánkba gyűjtögettünk.