Suhajda Virág

SUHAJDA VIRÁG vagyok, tréner, meseterapeuta, személyközpontú tanácsadó. A mesék világa évekkel ezelőtt elvarázsolt, azóta sem enged – érdekelnek a gyógyítás eszközeként, és érdekelnek a nyelvekkel és a személyes fejlődéssel foglalkozó kutatóként is. A mesék fontos részei annak a színes világnak, amelyet a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítványban – amelynek a szakmai vezetőjeként dolgozom – a személyiség és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében alkalmazunk, és amelynek további részei a játékpedagógia, a szabad játék, a dráma, a tánc és a természet segítsége. Az Alapítványban európai uniós nemzetközi oktatásfejlesztési projektekkel dolgozunk, eddig több, mint nyolcvan más országbeli partnerrel, egyetemekkel, cégekkel, civilekkel, állatkertekkel- és persze iskolákkal, emellett egy középiskolai magántanulói közösséget, a Rogers Akadémiát is működtetjük.

Szakmai utamat trénerként kezdtem még több, mint huszonöt éve, és azóta is elsősorban csoportokkal foglalkozom, de a figyelmem a csoportok felől egyre inkább az egyén fejlődése felé fordult: ebből a területből doktoráltam, és errefele tartok személyközpontú segítőként, és leendő tánc- és mozgásterapeutaként is, de az iskola világa is fogva tart – több tucat ország iskoláit jártam végig kutatóként, és pár évig magam is a Rogers Iskola középiskolai csapatában dolgoztam. Kiemelten fontos nekem a bolygó jövője is, különböző nemzetközi környezetvédő csoportok tagjaként is dolgozom.

Két témával jelenek meg a konferencián: előadóként a Metamorphosis meseterápia és a személyiségfejlődés párhuzamait szeretném Nektek bemutatni. Az foglalkoztat, hogy miért jó ez így, ahogy felépül, miként hat a mese az egyén hatóerejének, ágenciájának fejlődésére – egyáltalán miként fejlődik a gyermek, akivel a mesét alkalmazzuk. A workshopomat pedig abból a másik témából tartom, ami különösen foglalkoztat a mesékből: hogyan mutat egy teljesen másmilyen kapcsolatot ember és természet között, mint ami most megjelenik a világunkban, és hogyan segíthetnek a mesék a természettel kapcsolatos kapcsolatunk újraépítésében.

Rogers Alapítvány weboldala: www.rogersalapitvany.hu