Pechan Eszter

PECHAN ESZTER vagyok, gyógypedagógus, Metamorphoses meseterapeuta.

„Valahányszor tudni akarod majd, kivel beszélsz, vedd elő ezt a két pillát, és rajtuk keresztül nézd meg a veled szemben álló embert. Tüstént megtudod, mi lakozik benne. És csak annak higgyél, aki nem változik meg, bármilyen figyelmesen nézed is a pilláimon keresztül. Az ilyen ember mellett jó életed lesz.” Farkas szempillái (japán mese)

Kamaszként lettek társaim értelmileg akadályozott kortársak. Bennük olyan embereket ismertem meg, hogy akárhányszor nézek a farkas szempilláiba, ugyanazt látom, amit pillák nélkül is. Azért lettem gyógypedagógus, hogy minden nap igaz emberek között lehessek. Így aztán valóban jó életem lett.

Az értelmileg akadályozott és/vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek a mai napig a társadalom leginkább rejtett és elnyomott rétege. A népmesékben nem ők a hősök, a segítők, az ellenfelek, az adományozók, a királykisasszonyok, az útnak indítók, de még csak az álhősök sem. A mesék segítségével mégis olyan ősi lenyomatokat találhatunk meg, melyekkel láthatóvá válnak azok is, akik történetét eddig nem ismertük igazán.