Nezvál Eszter

meseterapeuta, mediátor

Kiskorom óta nagyon szeretem a meséket. Harmadik gyermekem megszületése után kezdtem érezni, nekem dolgom van a mesékkel. Nemcsak olvasom, hallgatom őket, hanem tovább élnek bennem.

Elkezdtem meséket írni, egyedi, személyre szóló történeteket. Csodálatos érzés megtapasztalni, ahogy a kapott információ és a fénykép alapján bennem megszülető mese szálai összeérnek a valósággal.

Tanultam pszichológiát, pedagógiát, megoldásfókuszú mediációt. Évek óta kutatom és tanulom a magyar őshagyományt, más népek természettel és önmagukkal való harmóniáját, a mesékkel való kapcsolatukat. Ezek segítik, egészítik ki a mesék általi prevenciót, gyógyítást.

Öt évvel ezelőtt találkoztam a meseterápiával. Azonnal elvarázsolt. Azóta dolgozom a mesékkel, és dolgoznak a mesék velem. Vittem őket óvodába, iskolába, játszóházba, anyaotthonba, gyermekjóléti klubba, könyvtárba, mesenapra, meseösvényre, táborba, tűzön járni, és még megannyi helyre. Vittem őket babákhoz, kisebb és nagyobb gyermekekhez, férfiakhoz, nőkhöz, anyákhoz, idősekhez.

A mesék a tanult módszer révén rengeteg szépséget, felismerést és tudást hoztak a saját életembe. Ez segít a gyermekekkel való munkám során, ahol az egyik legfontosabb a odaadó figyelem, s olykor nagyfokú rugalmasságra, kreatívitásra van szükség. Ezt igyekszem átadni önismereti csoportokon, táborokban, ahol nőket és férfiakat kísérek a mesék útján. A közös térben könnyebben tudnak rálátni egy-egy élethelyzetre, problémára, új kapuk és lehetőségek nyílnak meg előttük. Azt tapasztalom, hogy nincs különbség a életünkben felmerülő nehézségekben.

Jelenleg több településen vezetek gyermek és felnőtt csoportokat, Budapesten egyéni konzultációt tartok. Önismereti, alkotó-fejlesztő meseterápiás munkámba beépítem a néphagyományt, a foglalkozásokat mediációs technikákkal ötvözöm. Így tud megteremtődni az a védő, támogató, vidám közeg, mely a mesékből táplálkozik, és átáramlik rajtam keresztül.

­­­Hiszem, hogy a mese varázserejű. Életünkben világító fáklya, útmutató jelzőtábla, mely nem hagyja, hogy eltévelyedve bolyongjunk a világban, s rá ne találjunk a sötétből kivezető ösvényre. Ha életünk bármely pontján megállva körbenézünk, és azt látjuk, hogy nincs rend a minket körülvevő világban, akkor a mese körbeölel, megtart, s ha igaz hittel, elszántsággal és alázattal indulunk tovább, megmutatja a helyes utat.

Ezért mesélek. Ha a meséket hallgatva csak egy vándornak is sikerül rátalálnia a választás lehetőségére, s az útelágazásban eligazodnia, már érdemes volt.

www.mesefeszek.hu

https://www.facebook.com/mesefeszek/