Laáb Ágnes

65 éves ipar szakon végzett közgazdász, szervezés-vezetés szakon végzett szakközgazdász, adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló, értékelemző, MTA kandidátus,  PhD, egyetemi docens az ELTE-n, pénzügyi, számviteli és kontrolling szakmai és vezetői tapasztalattal, saját, 30 éves jól működő vállalkozással.

Eredeti érdeklődés: irodalom, történelem, filozófia, esztétika, művészeti ágak – minden, amiből szépség és harmónia árad. Ellentmondásos ez így együtt? Nagyon.

Miért kellett ekkora vargabetűvel olyan területen bizonyítanom, amely a lehető legtávolabb esik érdeklődésemtől, céljaimtól, küldetésemtől? Ahol eleve hátrányos helyzetből, esélytelenül indultam? Én sem értettem sokáig. Mígnem körülbelül öt évvel ezelőtt vissza nem találtam az érettségi táján előttem álló útelágazáshoz, és el nem indultam a másik, a nekem rendelt úton. A mesék útján, amelyen végre megérkeztem abba a világba, ahol valóban otthonosan, jól érzem magam. 

Mire megszereztem az első, valóban fontos végzettségemet és immár hivatalosan is alkotó-fejlesztő meseterapeuta lettem, megértettem, hogy egész eddigi életem összes sikerével és elismerésével a gyerekkori stigmámat igyekeztem felülírni. Azt a sokak által ismerős mantrát, mely úgy kezdődik: „Te nem vagy elég…” Elég szorgalmas, elég kitartó, elég rendes, elég …. a felsorolás tetszőlegesen mindenkinek testre szabható, akit érint. Akit ilyennel, vagy valami hasonlóval megbélyegeznek, mindenre képes lenne azért, hogy  bebizonyítsa, igenis elég jó. Azt akarja, hogy elismerjék, tiszteljék, szeressék, hogy ne kelljen szégyenkeznie a rásütött stigma miatt. 

Nekem 60 évembe került, míg erre rájöttem. A mesék, a saját meséim vezettek erre rá. És ahogy én hazataláltam a mesék gyógyító, rendező erejét felhasználva, hiszem, hogy másokat is képes vagyok elvezetni életenergiái és életszeretete kiapadhatatlan forrásához a mesék segítségével.