Jókainé Molnár Katalin

pedagógus, irodalomterapeuta

Pedagógusként tehetséggondozó és hátránykompenzáló köznevelési programokban veszek részt oktatási intézet munkatársaként. A Pécsi Tudományegyetemen biblioterapeuta oklevelet szereztem és öt éve személyiségfejlesztő irodalmi élményfoglalkozásokat tartok középiskolás diákcsoportoknak irodalmi szövegek segítségével. Újfajta megoldásokat tartalmaz a 30 órás pedagógus továbbképzés is, ahol a pedagógiai eszköztár bővülhet inspiráló megoldásokkal az irodalomterápia módszerének megtapasztalásával.

A „Jó szövegünk van!” című workshop beszélgetői három mesével keresgélik a tételképeket a szövegekben és saját emlékeik között. Mi van a vándor tarisznyájában? A középiskolásokkal is így hangolódunk a mesére és a beszélgetésre, egymás történeteiben is azonosítva a környezethez kapcsolt várakozást és az ismeretlentől való szorongást, miközben közös környezetbe kerülnek az egyéni motivációk. Vándorútra kelünk, feladatokat azonosítunk, segítőket és szuperképességeket gyűjtünk. Közösen keressük a választ arra, hogyan segíthet egy tollas szörnyeteg szenvedélybetegségből való gyógyulásban? Készített-e környezettanulmányt a királylány, amikor saját életútján mérföldkőhöz érkezett?

A résztvevők jó szövegének ígérete az irodalmi élményfoglalkozások módszertanában és a mesékről kerekedő beszélgetésben rejlik majd. Végül meglepetés kreatívok közben rögzítjük a tanulságokat és feloldjuk az érzelmi feszültséget. Szeretettel várom az érdeklődőket!