Horváth Adél

„A meséket el kell mondani… nem azért, hogy elaltassuk velük a gyerekeket, hanem hogy felébresszük a felnőtteket.”

Eszmélésemtől kezdve a mesék, történetek és könyvek szerelmese vagyok. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy könyvtáros lettem. A gyerekeim nélkül (akik lassan mind felnőnek) viszont ma csak poros polcológus lennék.  Velük és rajtuk keresztül tanulom az életet és járom az utat, ami a lábam elé kanyarodik: a könyvtártól és a hispanisztikától a biblioterápián, a mentálhigiénén, a gyászfeldolgozáson keresztül… ki tudja még, merre. Tenni- és tanulnivalóimnak egyáltalán nem látom a végét.

Iskolai könyvtárban dolgozom, és mesélek mindenhol, ahová hívnak: gyerekeknek fejlesztésben és „csak úgy”, hajléktalanoknak, tanár és könyvtáros kollégáknak, idősek hittancsoportjában, könyvtári környezetben, idősek otthonában, egyetemen és természetesen a családban; kisebbeknek és nagyobbaknak, egyénileg és csoportban is, ahogy a szükség vagy a feladat hozza.

A meséket mondom, olvasom és hallgatom, mint mindannyian; szerencsére módom van rá több nyelven is. A szívemnek legkedvesebbeket pedig lefordítom, hogy továbbadhassam a mesés közösségeknek.

Az iskolámban évek óta fáradozom azért, hogy életre kelthessem a meséket. Amikor azonban a meseterapeuta nem iskolapszichológus, nem pedagógus, hanem háttérszemély, az én esetemben könyvtáros, kicsit kimarad a pedagógusok közösségéből és a gyerekeket sem éri el az osztályteremben. Nemcsak a gyerekeket, hanem – elsősorban – a pedagógus kollégákat és a vezetőséget kell megnyerni. Engedélyeket kell szerezni, eredményeket felmutatni, élményt nyújtani és együttműködésre buzdítani, egyszóval bebizonyítani, hogy EZ JÓ. És miért ne lehetnének mesefoglalkozások a tanároknak, „saját jogon”?

Sok mindent kipróbáltam ezen a területen, és meggyőződhettem róla, hogy a mesék varázsa egyformán hat gyerekre-felnőttre, aki hajlandó meghallgatni őket. Ezt a hajlandóságot viszont elő kell hívni, bátorítani és támogatni. Sok munka vár még rám ezen a téren, és nagyon remélem, hogy előbb-utóbb a saját iskolámban is olyan örömmel fogadják majd a meséket, mint a többi helyen, ahová hívnak és meghallgatnak.

https://www.facebook.com/adel.mesekkonyvek.9

konyvtar.adel@gmail.com