Erős Nikoletta

ERŐS NIKOLETTA vagyok klinikai szakpszichológus, meseterapeuta, gyermekpszichodráma vezető. individuálpszichológus.

A mesékkel először az egyetemi szakdolgozatom kapcsán foglalkoztam, ekkor kezdtem el mélyebben beleásni magam a mesék világába.

Később a kórházi pszichológusként ismerkedtem meg a Mosoly Alapítvány munkájával és csapatával. Ildikó vezetésével kezdtünk el dolgozni a mesékkel több szakemberrel közösen kórházi és hosszú távú terápiás gyermekcsoportoknál. Szentes Annamáriával több évig tartottunk krónikus betegségből gyógyult gyerekeknek lovasterápiás és heti rendszerességű terápiás csoportokat, melyekben a meseterápia és a gyermekpszichodráma módszerét ötvöztük. A Mosoly Alapítvány által szervezett képzések, szuperviziók, szakmai napok sokat segítettek abban, hogy elinduljak a mesékkel a terápiás munkában. Egyre többet kezdtem el őket használni csoportoknál és egyéni terápiás helyzetekben is.

Jelenleg több helyen dolgozom a mesék segítségével. Budapesten a Belvárosi Közösségi Térben Huszár Anikóval és Szirtes-Szabó Katával és Páll Orsolyával vezetünk térítésmentes meseterápiás csoportokat és nyári táborokat gyerekek részére. Nagyon élvezem a csapatmunkát, a csoportok közös megtervezését, a módszerek kombinálását, a mese kiválasztását, a mesélést magát feldolgozásukat a foglalkozáson. Jó érzés, amikor minden részlet a helyére kerül vagy éppen amikor felismerjük mi az amit másként kellett volna csinálnunk.

Budapest 13. kerületében a B30 Pszichológia Központban klinikai meseterápiát tartok egyéni terápia keretein belül. Gyakran dolgozunk fel egy-egy mesét az édesanyával és a gyermekkel közösen. Sokszor az édesanya a mese tükrén keresztül érti meg igazán gyermeke nehézségét és azt is hol van az ő helye a gyógyulás folyamatában.

Vándorlásaink című workshopunkon a Belvárosi Közösségi Térben az elmúlt öt évben fokozatosan kialakult, egymásra épülő, és korcsoportokon átívelő, óvodásoknak szóló alkotó-fejlesztő mesecsoportjaink tapasztalatait szeretnénk bemutatni.

Intézményünkben az óvodás korosztálynak három különböző mesecsoportot alakítottunk ki (kis óvodás szülőkkel, 5-6 éves és iskola előtt álló), amelyek hasonló keretekkel, de különböző eszköztárral működnek, s amelyeket az egyes korcsoportokhoz hangoltunk. Workshopunkon mesélünk céljainkról, arról, melyik csoportunkon milyen mesékkel dolgozunk, és miért azokat választottunk, ízelítőt adunk a mesékhez kapcsolódó játékokból és mondókákból, ismertetjük az egyes csoportok felépítését, és az általunk használt rítusokat. Szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel tapasztalatainkat, nehézségeinket és megoldási kísérleteinket, mindazokat a kincseket, amelyeket az elmúlt években tarisznyánkba gyűjtögettünk.