Dóczi Ilona

Tanító, kulturális menedzser, andragógus és meseterapeuta vagyok. 2011-ben a férjem munkája miatt költöztünk Belgiumba, majd két évvel később elindítottam a „Magyarra Hangolva” programot. Közel három évtizednyi iskolai és felnőttképzési munka után Brüsszelben a saját gyermekemet segítettem a beilleszkedésben, az idegen és ismeretlen környezetben való helytállásban és az anyanyelve megőrzésében. Ebből az alapból nőtt ki az a külföldön élő, magyar kötődésű gyerekeknek szóló program, ami eddig már több mint kétszázuknak adott élményeket, tudást, közösséget, és nyelvi és személyes magabiztosságot.

Néhány év elteltével azt tapasztaltam, hogy az elkötelezett szülők igényeire, elvárásaira és a gyerekek speciális, az élethelyzetből adódó problémáira, az anyanyelv átadására nem elég a napi magyar nyelvi foglalkozás. 2015-ben találkoztam Boldizsár Ildikó képzésével és lettem alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseterapeuta. 5-6 hetente tartok magyar nyelvű tábort, aminek a tematikáját ekkortól mesékkel is kiegészítettem. Fontos számomra, hogy a mese minél több gyerekhez és felnőtthöz eljusson, ezért az Élménymese táborok mellett hétvégi mesefoglalkozásokat is tartok nemcsak Brüsszelben, hanem Antwerpenben is.  

2017-ben indítottam el a NAGY népmese-kihívást, ami egy online program. Bárki bekapcsolódhat, aki külföldön él és ért, olvas magyarul. 2018-ban már Európán kívülről is csatlakoztak a programhoz. Célom, hogy egy hónapon keresztül szokássá tegyem a magyar mesék olvasását.

A Magyarra Hangolva programmal segítek kapcsolódni a Magyarországon élő nagyszülőkhöz és unokatestvérekhez, biztosítom a magyar identitás és kultúraátadás generációkon átívelő folyamatosságát, amihez a legtermékenyebb talajt a mesék adják. A magokat szétszórom, hogy idővel gyönyörű fácskák cseperedjenek belőle.

ilona@magyarrahangolva.com

Honlap: http://www.magyarrahangolva.hu/