Deák-Zsótér Boglárka

DR. DEÁK-ZSÓTÉR BOGLÁRKA vagyok, közgazdász és néptáncpedagógus, 2019 áprilisától pedig alkotó-fejlesztő meseterapeuta. Főállásban a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa vagyok, marketinget oktatok, amibe egyre inkább be tudom kapcsolni a történetmesélést is. 5 éves korom óta néptáncolok, amely később hivatássá is lényegült. Mivel a hagyományápolás több területe is jelen van családomban – édesanyám gyönyörű népviseleteket készít és gyűjt -, így természetes volt, hogy a népmesékkel is előbb-utóbb szorosabb kapcsolatba kerülök. Igazán akkor kezdtem mélyebben ismerkedni ezzel a világgal, amikor 2007-ben megszületett a kisfiam. Ezt követte egy mesés találkozás Kormos Rebekával 2012-ben. Egy mesemondó és egy néptáncos találkozása volt ez, amely időközben szilárd barátsággá és remek munkakapcsolattá fejlődött. Megalapítottuk a Pompás Napokat, amely azóta folyamatosan bővül, és boldogok vagyunk, mert úgy érezzük, remek embereket sodor felénk az élet. A Pompás Napok lényege, hogy a népmese, népi játék, néptánc, népzene elemeit sodorja össze. Eleinte óvodákban és iskolákban tartottunk mesés foglalkozásokat, majd néhány év alatt az általunk képviselt gyakorlat módszertanná nőtte ki magát. Akkreditált képzésünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jóváhagyott 30 órás továbbképzésként és 5 órás kurzusként is elérhető „A népmese, népi játék és tárgyalkotás ötvözésének módszertani lehetőségei az óvodában és az alsó tagozatban” címmel. A Pompás Napok módszertana az élményszerű cselekedtetésre épül és a többoldalú megerősítés eszközeivel nevel és oktat.  Intézményi továbbképzéseink során az adott óvoda vagy iskola specialitásaira építve alakítjuk ki az oktatási fókuszt. Interneten megrendelhető, letölthető ebook vagy elektronikus módszertani füzet formában anyagaink alkalmasak arra, hogy a pedagógus vagy a gyerekekkel foglalkozó nevelő beemelje a népmeséket, népi játékokat és tárgyalkotást a gyerekek mindennapjaiba.


Nagyon fontos küldetésünk, hogy a népmese bekerüljön/visszakerüljön a hétköznapokba, mind intézményi, mind családi szinten. Ennek a fontos küldetésnek része, hogy minden szerdán új tartalommal jelentkezünk a www.pompasnapok.blog.hu oldalon. …nem csak pedagógusoknak. Szólunk a szülőkhöz, szólunk a nagyszülőkhöz és talán azok is találnak nálunk olvasmányt, akik most tervezik a családot. Minden szerdán BLOGSZERDA van nálunk, immár három éve, ami azt jelenti, hogy a blogon 150-nél is több szakértői cikk található.

Szerencsés vagyok, mert a kisfiam lassan 12 éves, de még mindig kéri a történeteket, meséket, kisregényeket. Ő is olvas, nem is keveset, tehát a mesemondás egyik gyümölcse szépen beérett. Lassan pedig ő olvas majd meséket a féléves húgának, aki pocakban és pocakon kívül is részt vett Ildikó VII. évfolyamának 120 óráján.

Szakmai anyagaink elérhetőek a következő címeken:

www.pompasnapok.hu

www.facebook.hu/PompasNapok

pompasnapok.blog.hu

pompasnapok@pompasnapok.hu


A konferencián a módszertanunk lépcsőiről, valamint a pedagógusokkal való közös munka tapasztalatairól szeretnénk beszélni. Kitérünk arra, hogy a néphagyomány elemeiről sosem lehet eleget tanulni, és arra is, hogy a nálunk végzett pedagógusok milyen eredményekről számolnak be csoportjaikban.