Bata Sarolta ÉS Rapavi Dóra

Húsz éve vagyunk barátnők. A gimnázium óta gyakorlatilag folyamatosan együtt képződünk: egyetem – magyar szak, alkotó-fejlesztő meseterápiás képzés, most pedig együtt járunk a SOTE mentálhigiéné szakára. Sok mindenben különbözünk, de a fontos dolgokban egyformán gondolkodunk.

Boldizsár Ildikó olyan volt számunkra, mint egy jó boszorkány, aki nemcsak tarisznyát adott számunkra, hanem telerakta azt kincsekkel, hamuba sült pogácsával. Ezt a muníciót nem akartuk veszni hagyni: rájöttünk, hogy dolgunk van a meseterápiával, és arra is, hogy együtt vagyunk igazán hatékonyak – nemcsak a tanulásban és a foglalkozások megtervezésében, de azok megvalósításában is. Az egyikünk fél gondolatát a másikunk teszi egésszé. Ezért alapítottuk meg Mesekút meseműhelyünket. Célunk, hogy elvigyük az óvodákba, iskolákba az alkotó-fejlesztő meseterápiát, hiszen nincsen olyan közösség, amely ne küzdene konfliktusokkal, együttműködési nehézségekkel, és nincs olyan gyerek, aki ne szorongana, vagy ne lenne szüksége énerősítésre, önbizalomnövelésre. Emellett legfőbb szándékunk, hogy minél több gyereknek legyen része ebben az örömteli, nagyszerű élményben. Nagy öröm látni, ahogy a háromévesektől a gimnazistákig mindenkinek sokat tudnak nyújtani a mesék: megnyugvást, mintákat, utakat, belső képeket, felfrissülést, új tudást önmagunkról és másokról. Azt is szeretnénk, hogy ne csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is lehetősége legyen arra itt a Dunakanyarban is, hogy a mesék útját járva kikerülhessenek a mindennapi, sokszor fárasztó rutinból, élőbb legyen a kapcsolatuk a környezetükkel, a körülöttük élőkkel és önmagukkal.

A workshopon egy óvodásoknak tervezett foglalkozáson vehetünk részt, amelyben helyet kapnak az életkorspecifikus elemek, de a sajátélményen keresztül megtapasztalhatjuk, hogy a mese és a Metamorphoses meseterápia akkor is hat ránk, felnőttekre, ha éppen egy eredetileg gyerekeknek szánt foglalkozáson veszünk részt. A választott mesénk csökkenti szorongásainkat, és egy olyan életstratégiát sajátíthatunk el általa, amelyre bármikor szükségünk lehet. A foglalkozás után lehetőség lesz szakmai beszélgetésre, reflexióra.